Мрежесто дъно с прашецоуловител


Все повече пчелари се насочват към използването мрежесто дъно поради неговите безспорни предимствата. Има много различни изпълнения на мрежестото дъно и особено на тези, които са предвидени за събиране на пчелен прашец. Но нека първо да посочим някой от предимствата на мрежестото дъно и всеки сам да прецени, дали си струва да се инвестира в това нововъвдение.

Предимства на мрежестото дъно:

- По добра вентилация и освобождаване от въгеродния двуокис при зимуването, което осигурява по - нисък подмор, също така предотвратява плесенясването на питите
- По добра вентилация през лятото, която осигурява по - добрата работа на семейството
- Противовароатозно действие. В определен момент, когато акара се насмуче с лимфа от пчелата той се откача и пада на дъното на кошера. Ако кошера е с обикновено плътно дъно, акара остава там, след което се закача на друга пчела. При мрежестото дъно акара изпада извън кошера и по този начин се предотвратява повторното му закачане на друга пчела, с което се намалява популацията му в кошера.
- Контрол на популацията на акара. При наличието на мрежесто дъбо и особено на подобно на показаното тук е много удобно в чекмедженцето за прашец да се постави парче картон например, намазан с лепкава течност. При наличието на този лепкав картон, когато акара падне, той минава през горната мрежа и се залепя на картона. По този начин пчеларя може да следи приблизителната опаразитеност на дадено семейство.

Ако изброените до момента предимства са ви накарали да се замислите дали да не опитате мрежестото дъно, по - долу можете да видите чертежи за неговата направа. При изработката му трябва да имате в предвид размера на мрежите - горната, която е неподвижна е с големина на отворите 3 мм, а долната - на чекмедженцето за пчелния прашец е с големина на отворите 1 мм.

Мрежесто дъно за прашец с мрежесто чекмедже Двойно мрежесто дъно за прашец Мрежесто дъно за прашец - размери Дълбоко мрежесто дъно за прашец

2016-12-06 00:26:07 15137

Споделете тази статия: